Home Nieuws Wereldreis 2017 Nieuwsflits September Nieuwsflits 15 Sept Belitung island

Nieuwsflits 15 Sept Belitung island

Vrijdag 15 september, Belitung island, Indonesié, Positie 02gr33.009 Zuid  107gr39.671 Oost,  (Tangjun Kelayang)

Ja, WEER een ander eiland, 330 nm dichter bij Maleisié. Een prachtig eiland, met wit poederstrand, kraakhelder water en vele granieten rotsen boven water. Met diverse kleine eilanden rond om ons heen, waar op één van de eilanden zorg wordt besteed aan het beschermen van de schildpad. Een eiland met vele Warung,s, (eettentjes) en vriendelijke mensen, kleurrijke vissersboten etc.De reis hier naartoe was wederom pittig, maar wel weer alles kunnen zeilen. Hebben er 3 nachten over gedaan. Zijn de eerste dag om 1600 uur vertrokken omdat er niet zoveel wind zou staan, maar...al na een uur 2 reven moeten plaatsen en 5 uur later de hele Yankee (voorzeil) weg.
Wind was niet onder de 20-25 kn., dus we gingen veel te snel. Om een lang verhaal kort te maken, hebben de rest van de tijd bijna kaal gevaren, zodat we met licht aan zouden komen, hetgeen ook is gelukt.
Het is trickie om binnen te varen vanwege de vele Bommies en koraal koppen, maar alles is gelukkig weer goed gegaan.

Wel weer een zeer gevaarlijke ontmoeting gehad met een sleper die aan een 200 meter lange staalkabel of zo een zware en grote bak trok.
Deze kwam s,morgens vroeg (wel al licht) op ons middenschip af. Toen we zagen dat er helemaal geen aktie kwam van die kant, direct opgeroepen. Wij konden niet naar Bakboord en zéker niet naar stuurboord vanwege de heersende wind en die k.t bak.
Man schrok wakker, riep iets van hmmm, what..bow...we maakte er niks van. Hem toegeroepen dat hij z,n koers moest verleggen naar ons achterschip, wat voor hem absoluut geen verschil zou uitmaken, hij gromde nog wat onverstaanbare woorden, kende GEEN Engels, en toen wij probeerde om zo ver als mogelijk was naar bakboord te sturen, terwijl ik weer contact zocht, EN we z,n boeg bijna in het midscheeps hadden, ging die piraat gas terugnemen en z,n koers veranderen naar onze kont, wat een IDIOOT, zat gewoon te slapen.
Kort daarvoor riep ik nog een Indonesisch woord, wat ik nog kende, maar NIET kan schrijven, n.l... Troes...hetgeen zoveel betekend als 'rechtdoor'. 'Sailingyacht Troes for your bow'. Geitenneuker!

Hier hebben we voor het eerst weer een paar andere zeilers gezien, uit Australié, maar daar kunnen ze ook niks aan doen.
Gezellig met z,n alle naar een dichtbij gelegen eilandje met poederzand, Bintang erbij en maar kletsen, leuk!

We hebben ook weer een scooter gehuurd en zijn naar de 30 km verderop gelegen stad geweest, leuke trip, vandaag hebben we dat weer gedaan, want je kunt hier niets krijgen, en we moesten fruit en groenten hebben. Nou, die hadden ze daar, een mooie grote markt met wederom supervriendelijke mensen. Veel Nederlandse cultuur/gebouwen hier en vele willen een praatje maken.

Zoals gezegd, gisteren naar een eilandje geweest waar ze bakken vol kleine en grotere schildpadden hadden. We werden rondgeleid door een Indonesische man, waarvan de moeder Nederlands was. Hij sprak nog heel goed Nederlands, ondanks dat hij hier is geboren.
Ze proberen daar de eieren te redden, die door de bevolking wordt gegeten. Die graven ze dan in tot ze uitkomen, en daarna gaan ze in grote reservoirs, waar ze gevoerd worden en als ze groot genoeg zijn, worden uitgezet. Heel interessant omdat allemaal aan te horen.

Ook hebben we kans gezien om onze gasflessen te vullen, dit werd gedaan door een jong stel uit Australié, die een volle gasfles onderstenboven hing en zo het gas liet overlopen in onze 2 tanks. We zijn er zeer mee geholpen, we hadden nog maar een halve fles over, en kookte meestal op een klein camping gasstelletje.

Maar, ook hier weer veel buiten de deur eten, we hebben gisteren een nieuw restaurantje ondekt achter een hagelwit strand, schitterende omgeving en lekker eten, en....zéér goedkoop!

Ook hier hebben we weer iets bijzonders meegemaakt, het is bijna ongelooflijk, en het lijkt wel of we die shitzooi aantrekken.
Wat is er gebeurd....We zitten eergisteren lekker te lezen in de kuip, komen er 3 jetscooters voorbij.
Nou, goed bemand, mensen die weten waar ze mee bezig zijn, geen probleem. Maar daar hoorde 1 van die patjakkers NIET bij.
Die verkoos om z,n vlucht af te breken en koers te zetten naar ons schip....richting...juist, MIDSCHEEPS!
VOLLE KRACHT VOORUIT, boem, juist....midscheeps! We wisten niet wat we hoorden en zagen. In plaats dat die idioot ter plaatse z,n nek breekt, neen...hij ketst dus af, vaart weg, keert om en....juist, doet het nog een keertje over, ketst weer af, maar nu naar de andere kant, daar hangt ons bijbootje een meter uit het water tegen onze boot aan, komt in aanraking met de motor, moet alles oplichten om eronder door te komen, terwijl van alles en nog wat afbreekt en rondvliegt, komt er uiteindelijk onderdoor en gaat er met een rotgang van tussen.

IK stap uit ons bijbootje in het water, stap verkeerd, scheur zo,n beetje alles af, loop 6 maanden kreupel, en die hersengestoorde idioot heeft alleen schade aan die klote scooter. Dát noem IK geen gerechtigheid, dat woord had ik gebruikt als hij b.v. was gescalpeerd of erger!

Schade viel bij ons gelukkig mee, BB is idioot bestendig, althans voor dit soort boten. Het was overigens iemand uit Indonesié, ééntje van het laffe soort, anders vaar je niet weg nadat je 2 keer iemand hebt geramd. Maar ja, die heb je bij ons natuurlijk ook.

Maandag weer visa verlengen, en dan weer verder. Gaan NIET naar Nongsa point marina, want die vragen maar liefst 65 euro per nacht om daar te liggen en 70 euro om uit te klaren. Hebben zelf gezocht naar alternatief en onze agent geraadpleegd, en zijn daar gelukkig in geslaagd.
Zal zo,n beetje half Oktober zijn.

Nou, dat was het weer, veel plezier met het weer en verheug je maar op de winter, want die staat VOOR de deur, ha.
Hier overigens 30 graden, mooi strand, lekker KOUD bier en heerlijk eten, zeg maar,....' het Zwitser leven gevoel'.

groetjes,

'Dans alsof er niemand toekijkt, werk alsof je het geld niet nodig hebt en bemin alsof je nog nooit gekwetst bent'.

 

 
Main Menu