Home Nieuws Wereldreis 2017 Nieuwsflits Mei Nieuwsflits 30 Mei Raja Ampat

Nieuwsflits 30 Mei Raja Ampat

Misool island, positie 1gr53.439 Z 120gr43.968 Oost, hurricane hole! (Foto's Indonesie 24-5-17)

Hallo landrotten en zeevaarders, hier weer een korte samenvatting van de laatste weken.

In de eerste plaats wensen we iedereen die onderweg is naar de Azoren een veilige en voorspoedige reis toe, en ieder ander ook natuurlijk.Wij liggen sinds gisteren aan de westkant van het eiland Misool, het zuidelijkste eiland van Raja Ampat geloof ik.
We liggen in een totaal door de jungle omsloten ankerplaats, geweldig mooi, tegen alle winden beschut en rustig met prachtige oerwoud geluiden en mooie vogels.
Wel zitten er krokodillen, dus...NIET snorkelen!
Maar even terug naar Sorong/ Doom eiland, waar we moesten uitklaren.

Uitklaren ging boven verwachting goed, we moesten naar de havenmeester en z,n kornuiten en moesten buiten onze papieren afgeven.
IK liet ze zelf kiezen uit de copyen, en zoals we verwachten wilden ze ook het door de Costums teruggetrokken formulier hebben, niet het officiéle. Zaten we NIET mee, een half uur later kwamen ze nog even vragen hoe laat we wilden weggaan, ik had de neiging om te zeggen...6 min. over half 6, maar slikte dat toch maar in. Stempeltje, handtekening en de vriendeljke groeten en een goede reis toegewenst gekregen.

Na wat laatste boodschappen vlug terug naar de boot uit die tering herrie en zooi, niet te geloven!
s'-Morgen bijtijds weer op en motor starten, mooi NIET dus, motor sloeg aan, gaf zeer hoog toerental en stopte, gvgdegver.

 

Wat NOU weer? Afijn, grof en fijn filter vervangen, ontlucht en...sloeg aan met hoog toerental en stopte, grrrrr.
Boekje erbij, Marianne als monteur op de bank voorlezen wat te doen, gashendel in het midden-sleutel omdraaien maar NIET starten, en één voor één de brandstofleidingen naar de cilinders los met de opvoerpomp aan en weer dicht natuurlijk.
Weer gestart en ja hoor, hij liep weer, of het daar iets mee had te maken, IK weet het niet, TE weinig verstand van deze materie.

Dus, ankerop, NIET dus, ketting zat muurvast omdat we 80 keer om ons anker waren gedraaid vanwege de sterke stroming en....de VELE rotsen. Na een dik uur heen en weer jokeren géén beweging in te krijgen. Op de kant riepen mensen en zwaaiden naar alle kanten toe, maar we snapte er niet veel van. IK riep duiken, en gelijk kwamen er 2 mannen, één in een kano en één zwemmend. Ik hoorde één van hen roepen...Euro Euro, maar ja, niks voor niks in deze wereld!
Na tig duiken en met de boot rondvaren was eindelijk de ketting los en waren we 20 euro armer, maar ze hebben elke cent verdiend.

Kunnen jullie geloven wat IK zeg als we weer iets moeten doen, wat dan ook, 'wat staat ons nu weer te wachten'. IK word er af en toe knap sjagrijnig van, je gelooft toch bijna niet wat er allemaal kan gebeuren, maar ja...'hoort er allemaal bij' zullen we maar zeggen.

Op ons eerste eiland na Doom, KOFIAU, Treat island, lagen we weer voor een mooi eiland voor anker in zand. De stroom was daar echter zo sterk, dat we onze ankerbal daar zijn kwijtgeraakt, gewoon weg, foetsie! Het water borrelde daar alsof het kookte, we draaide als de wieken van een helicopter rond, niet te geloven, en daartussen zwommen dolfijnen, waarschijnlijk om de spanning eraf te halen.
Lijn naar het anker was weg, en Marianne snorkelde ( toen de stroom neutraal was) en zag deze op ( volgens haar) 5 meter om de ketting hangen.
Nou, beste watervlooien, mooi NIET, meer dan 10 meter diep en ik liet nog net NIET het leven. Toen ik eindelijk bij die klotelijn was, kreeg ik hem niet meteen los, toen was m,n lucht al een heel eind OP. Toen moest ik deze nog 'even' naar boven brengen...trekkend, NIET LEUK!
Je kunt me geloven of niet, als je van boven naar beneden kijkt is het ANDERS dan als je van beneden naar BOVEN kijkt, dan komt er n.l geen eind aan! Doe ik dus NIET meer!

Gisterenavond tegen donker bezoek gehad van zeer aardige man, wilde natuurlijk iets, maar dat vinden we niet erg, we hebben het of niet.
Hij vroeg om een leesbril, en die hadden we toevalling een paar gekocht in NZ. Hij stak z,n duim omhoog alsof hij sinds lange tijd weer kon zien, wéér iemand gelukkig gemaakt.

Het feit dat we ook nu weer in een bijzondere omgeving liggen MIDDEN in de natuur, de vele prachtige gekleurde vogels, de jungle geluiden en de rust en stilte, maak VÉÉL goed......( maar niet alles, ha).

Het is van hieraf nog zo,n 200 mijl naar AMBON, maar we willen één of twéé eilandjes onderweg aandoen, MITS....de wind goed is, dan gaan we gelijk door naar AMBON.

Nou mensen, jullie weten het weer, kunnen jullie eigen mening wederom op dit verhaal loslaten en zeggen/denken....zat ik daar maar, OF, wat ben ik blij dat ik hier zit. WIJ zijn BLIJ dat we dit ( neen neen, niet de trammalant) mogen meemaken, een ongelooflijke ervaring.

You only live once, life is NOT a rehearsel.

 

 
Main Menu