Home Nieuws Wereldreis 2017 Nieuwsflits Maart Nieuwsflits 30 Mrt Kavieng

Nieuwsflits 30 Mrt Kavieng

Nusalik Island, positie..2gr34.743 Zuid 150gr47.113 Oost

Hallo, zojuist aangekomen in Kavieng, 160 mijl noordwest van Rabaul. (300 km.)
We zijn kapot, slecht geslapen omdat er 12 uur lang de ene na de andere squal langskwam in de eerste nacht, binnen moesten zitten omdat het regende, NIET NORMAAL, en de wind alle kanten heen draaide.

ALS er al wind stond. Meestal was die op de neus. 4 uur gezeild en 36 op de motor. Gelukkig geen onweer en in buien niet meer wind dan 20 knopen. Wachten op goede wind hoef je in dit gedeelte niet te doen, want dan moet je echt lang wachten. We zitten niet ver van de evenaar! Maar....we zijn er, daar gaat het om. Gelukkig in Rabaul een vat diesel kunnen kopen van 200 ltr. voor 0.75 euro cent per ltr. Je moet minimaal 200 ltr. kopen, anders moet je het met kannen bij een tankstation kopen.
Daar is alweer bijna 100 ltr. van verbruikt tijdens onze rit hierheen. Dit vullen we hier weer aan, zeker omdat de volgende 400 mijl ook NIET veelbelovend zijn. Ja inderdaad, 'hoort er allemaal bij'.

Maar eerst even over onze tijd (3 weken) in Rabaul. Ontegenzeggelijk de VRIENDELIJKSTE mensen die we tot nu toe hebben ontmoet, zonder andere landen tekort te doen. Rabaul is een stadje, GEEN eilandje. In een stad zijn de mensen absoluut anders dan op een eiland, ruwer en onpersoonlijker. Maar NIET in RABAUL! Overal werden we aangesproken en welkom geheten. In de supermarkt kwam het personeel een praatje maken. Toen ze hoorde over onze reis, was de supermarkt te klein. Als we voor de tweede keer kwamen, waren we bijna 'kind aan huis'.
Niet mijn ding, maar wel erg leuk.
Op een gegeven moment liepen we ergens naar te zoeken, toen er iemand riep en snel op MIJ afkwam, IN UNIFORM, n.l. een BEVEILIGER.
Hij stak z.n hand uit en zei...You are in a good shape, strong men, you look like Rambo. Nou moet je even ophouden zeg, Rambo, zo,n lelijke vent! Marianne zegt meteen, 'die vent is echt aan een bril toe' waarop ik zeg...'Marianne, je denkt toch niet dat ze zomaar iedereen beveiliging beambte laten worden!

Maar goed, prachtige mensen en het tegenovergestelde van al die door de zeilwereld in het leven geroepen horror story,s.

Ons Marianneke heeft ook weer een bezoek gebracht aan de kapper....in Kokopo, uurtje verder met de zelfmoord bus.
Aldaar aangekomen stond er een klein kereltje met een driekwart broek en berg schoenen waar een bergbeklimmer jaloers op zou zijn al te lachen. Ach, getverdemme, een betelnoot kapper...rode bek waar het sap uitliep, (spuugde hij gauw uit). KORT, was het verhaal van het vrouwtje, dus hij keek mij aan en begon te lachen. Nou trut, KORT zal het worden!
Knip aan de linkse kant, knip knip aan de rechtse kant, oeps één knipje te veel, dus....knipje aan de andere kant. Even omkijken naar mij, IK de duim omhoog en hij lachen. Knip knip knip, oeps, links wat korter...knip knip, O, boven ook nog etc. etc. IK lag dubbel, O, even de spiegel pakken, oeps...spiegel viel kapot. Ha ha hi hi, neen, NIET GOED, nu lijkt ze op een monnik, 2 lagen over elkaar. NIET mooi, even afknippen!
Was BIJKNIPPEN een optie geweest, dan had Marianne er meteen voor gekozen, ha. Nou ja, 10 euro is ook NIET veel!
Kortom, IK mag er GEEN foto van maken, erg flauw vind ik!

Over het vervoer met de busjes kan ik kort zijn, je bent iedere keer weer blij dat er niks is gebeurd. Hetzij een ongeluk, want er zitten geen kuilen in de weg maar complete afgronden, hetzij dat je niet bent geraakt door een vuurspuwende draak. Vrouwen met baardjes/sikjes spugen van een afstand zo uit het open raam ZONDER jouw te raken, geweldig! Wel zitten er dan druppels op het raam, maar een kniesoor die daarop let. Restanten vegen ze van hun mond aan de zitting. Je betaald dan ook niet veel, zo,n 60 cent naar Rabaul en 2 euro naar Kokopo, met z,n tweeén, maar dan geniet je ook 1 UUR van deze taferelen. Een LAMA zou er jalours op zijn. Het schijnt dat deze noot een licht verdovende werking heeft, hij laat in ieder geval zijn sporen na, jakkes.

Ook hebben we hier een cruiseschip gehad, DE WORLD. Op dit schip kun je appartementen kopen, alles is dan ook in privé bezit.
Compleet met supermarkten, banken etc. Wel een bijzonder soort mensen, ha.

Ook een 'bijzonder' soort zeilers lagen aan de mooring, 3 boten uit NZ. Deze varen al geruime tijd met elkaar op, je kon dat ook goed merken...kennen jullie die serie nog...Coronation Street? Nou zoiets, maar dan erger. erg pushing, je MOET dit en je MOET dat doen in Indonesié en Maleisié. Ik zie jullie straks bij de jachtclub, 'een biertje' en je hebt mooie duikspots, ankerplaatsen etc.
Dan kunnen jullie ons info geven over de Solomons, oké, dan krijg ik daarna een biertje van JOUW.
Van dat gezeik houden wij dus NIET, Afijn, voor de goede orde toch maar naar de club. O, je MOET hier naartoe, en zetten meteen een waypoint in ONZE Ipad. Nou zegt Marianne, Ad heeft al een route uitgestippeld. Neen je MOET hier naartoe en daar gaan eten etc. etc.
Doei, jullie hebben elkaar verdiend!

Ook hebben we nieuwe batterijen gevonden bij een zaak genaamd AUTOWORLD. Alles is daar te koop, tevens extra diesel filters gekocht en diesel bug, een middel om diesel vrij van bacterién te houden, in Indonesié ERG nodig volgens het roddel circuit, maar ik had daar ook iets over gelezen. Een multimeter hadden ze ook, niet dat IK nou zo,n metert ben, maar de oude heeft de geest gegeven, dus!

De koelkast doet het nog steeds NIET, ondanks dat er een NZ expert aan boord is geweest, wij 2X de verdamper eruit hebben gehaald, naar Kokopo hebben gebracht naar een andere EXPERT, 120 euro en VEEEEEEL frustratie en zweet later toch hebben moeten vaststellen dat hij het nog steeds NIET doet.
Daarom zou ik aan al die graftakken, die aan boord van andere de z.g expert uithangen willen zeggen....ik hoop dat je klauwen bevriezen en NOOIT meer ontdooien.

En met laatst genoemde zin zou ik willen afsluiten.

Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden.

Martin Luther King

 

 
Main Menu