Home Nieuws Wereldreis 2017 Nieuwsflits Februari Nieuwsflits 23 Feb Stirling Island

Nieuwsflits 23 Feb Stirling Island

Treasury Islands, positie 7gr24.633Zuid 155gr33.422 Oost

Hier zijn we weer met een korte update vanaf een schitterend eiland met geweldige natuur en beschutting.
Maar even terug naar de afgelopen weken.

Vanuit de mooie VonaVona lagoon, ( krokodil naast de boot), weer terug naar Gizo om inkopen te doen en uit te vogelen of we er kunnen uitklaren.....NIET DUS!
De immigratie medewerkster is al een maand of 7-8 ernstig ziek en is nog steeds niet vervangen. Intussen is ze overleden, maar nog steeds geen vervanger. We kunnen een immigratie medewerker laten komen uit NORO, maar dan moeten WIJ de reis betalen! Flikker effen lekker op, dat is toch JULLIE verantwoordelijkheid om voor officials te zorgen was mijn antwoord. Mooi niet, niet betalen, (75 euro) dan moet je met de boot zelf maar naar GIZO gaan, achterlijke kroketten!

Maar ja, we moesten toch uitklaren en vanuit GIZO is het weer iets korter en betalen aan de gladakkers doen we NIET. Tussenstop gemaakt in RINGI cove, wederom kinderen voor lolly's maar allemaal erg leuk.

En toen, naar NORO, en daar waren we bijna de boot kwijt aan de koraalpunten\wanden.
Ankeren in NORO is moeilijk, engte om doorheen te gaan is zo,n 5-6 meter breed, met aan weerskanten alleen opstaande koraalwanden, kapot koraal wel te verstaan. Ankeren op rots/koraalbodem met ontelbare BOMBIES=koraal bergjes.
Op 6 meter zo,n 22 meter ketting uitgelegd en vlug naar de kant om uit te klaren. Na het uitklaren vlug terug naar de roeiboot, en ja hoor....donkere lucht en dus Squal in aantocht.
Nou moeten wij altijd een lijn met ankerbol uitbrengen omdat het anker zwaar is, ( Bruce 50 kg.) en de ankerlier er een beetje moeite mee heeft, men noemt dat een neuringlijn. Dat werkt ook prima als het anker achter een rots/koraal blijft steken, maar is niet ALTIJD handig. B.v. niet als er plotsklaps binnen een paar seconden windkracht 8 staat en je niks meer kunt zien vanwege de regen. Even VOORDAT moment waren we bezig de ankerketting binnen te halen omdat we zo snel mogelijk weg wilden....NIET DUS! Ankerketting-anker, alles zat vast tussen dat k.t koraal.
Op dat moment kwam dus de wind, ik kreeg de ankerbal niet te pakken, de boot zwenkte naar de koraalwand, Marianne moest vol gas geven om er vanaf te blijven, ( die heeft de boot uiteindelijk gered) het anker schoot los en begon natuurlijk te krabben, we moesten vol over de ankerketting heen etc. etc. Ik het water in om de boei te pakken terwijl Marianne de boot met volgas 1-2 meter van de koraalwand kon houden en ik snel aan boord terug en kon toen de lijn beleggen en ternauwernood alles omhoog krijgen. We hebben gedurende onze hele reis niet zo DICHTBIJ een stranding gezeten EN een zenuw depressie. Maar goed, zoals het gezegde is' eind goed, al goed '.

Hierna zijn we terug gevaren naar Liapari en hebben daar nog wat karweitjes gedaan, groenten en fruit ingeslagen, nog een stuk of 10 regenbuien verwerkt en afscheid genomen van Liapari met z,n mensen.

Gisterenmorgen vertrokken richting Rabaul,PNG, met een tussenstop in Stirling Island, 100 nm NW. Daar komt ook de wind vandaan, dus....motorsailing, 21 uurtjes. Nu dus voor anker in prachtig beschutte baai, helaas tussen koraalkoppen, maar we liggen goed vast.
Naar de volgende bestemming ( 220NM) naar New Ireland gaan we pas als de wind helemaal dood is OF we kunnen zeilen.
daarna is het een hopje van 50 nm naar Rabaul, waar we moeten inklaren.

Zo, dat was het weer voorlopig, dit bericht zal ik vanavond proberen te zenden via SAILMAIL, hier is het FINI met Internet.

Iedereen de groeten van ons.

Doen wat je leuk vind is vrijheid, leuk vinden wat je doet is geluk.

Tina de Prins.

 
Main Menu