Home Nieuws Wereldreis 2017 Nieuwsflits Januari Nieuwsflit 21 Jan VonaVona lagoon

Nieuwsflit 21 Jan VonaVona lagoon

Zaterdag 21 Januari 2017, VonaVona lagoon, LOLA resort, positie 8gr18.398Z 157gr9.906 Oost

Hallo allemaal, nogmaals een gezond 2017 toegewenst vanaf een mooie lagoon, waar we een tijd geleden NIET door durfde ivm de vele ondieptes/koraal koppen. We hebben nu een systeem (app) gedownload, OVITAL genaamd, die we op de Ipad kunnen gebruiken en waar we Google kaarten op kunnen downloaden, die een perfect beeld geven van de ondieptes etc. ( je ziet ook je bootje over de kaarten varen dus).We liggen nu bij een resort, met de naam LOLA, erotische naam, maar daar houdt het dan ook mee op. Het schijnt er erg duur te zijn, maar we zijn nog niet aan land geweest ivm de intense regen en onweer. Laatste 24 uur onafgebroken regen en onweer!
Voordeel.....genoeg drinkwater/waswater etc. en al lang geen watermaker meer aangehad, alleen om met zoet water membraam te spoelen om de 4-5 dagen.

Maar...eerst even terug naar Liapari, waar we dachten te blijven liggen to maart om daarna weer verder te gaan, plannen veranderen steeds!

Aldaar hebben we veel werkzaamheden uitgevoerd zoals romp poetsen, een totaal nieuwe afvoer maken voor de gootsteen, alle winchen eraf en een service beurt gegeven, was voor de twee grote winchen in de kuip geen ogenblik te vroeg, ze bleven af en toe al hangen en ik kreeg deze dan ook niet goed op de normale manier. Dus....eraf en mee naar de werkplaats, waar ik ze volledig uit elkaar heb moeten halen, om het vastgekoekte vuil te verwijderen, ze lopen nu weer als een tierelier.
Tevens motor een beurt gegeven etc.etc.

Ook OW schip met z,n tweetjes schoongemaakt omdat dat op de kant allemaal extra kosten met zich meebracht. We hebben flink moeten onderhandelen over de prijs, want die was niet misselijk, b.v. 115 euro pd om onder een helling van 15 gr. op de kant te mogen staan. Extra dus schoonspuiten/steiger + planken etc. Hijsinstallatie was zo oud als de weg naar Rome, kabels braken en het duurde 3 uur voordat we na 3 dagen hard werken in het water lagen. We moesten zelf planken zoeken en een 'steiger' bouwen en IK ben er dan ook een keer afgeflikkerd en tussen 3 staalkabels gevallen. Gelukkig alleen schaafwondjes en een pijnlijk lijf. Maar....we moesten eruit, niet alleen voor de AF, maar ook voor de touwsnijder. Die hing er nl los bij, 2 schroeven eruit en nog 1 half erin, wederom geluk dus. Alles schoongemaakt en met nieuwe schroeven en veel epoxie weer vastgezet. Leverde bij wegvaren meteen resultaat op, grote plastiek zak in de schroef...motor hield op dat moment in, maar dat duurde maar héél even. In Gizo is Marianne onder water gegaan en heeft wat losse stukken verwijderd, LEVE de touwsnijder! ( ik kan niet OW i.v.m. zwemmers oor....zeer pijnlijk!)

Ook hebben we daar kerst en oud/nieuw gevierd met een paar Australiérs. Elke dag komt er een lokaal vrouwtje langs Pailine, met groenten en fruit en ruilen we met kleding etc.
We hebben hier ook een Zweed ontmoet die we al eerder in Luganville hebben gezien, hij is intussen in Kavien, PNG. Vlak voordat hij vertrok uit Liapari hebben we het nog gehad over diefstal etc. Hij verwonderde zich over het feit dat wij altijd alles op slot doen, HIJ liet alles OPEN!
DAT heeft hij geweten, in BUKA is er iemand aan boord gekomen en heeft al z,n apparatuur meegenomen, neen...GEEN inbraak, want DAN moet alles gesloten zijn!

We hebben intussen ook onze SPONSOR LETTER binnen en wachten alleen nog op de CAIT, de vaarvergunning zogezegt, om Indonesié binnen te komen. 1 mei gaat het in en MOETEN we in Vanimo zijn bij het Indonesische consulaat om de VISA op te halen. 1 dag later hopen we dan in te klaren in Jayapura, (30 nm noord van Vanimo) Indonesié. Deze 2 plaatsen liggen noord van PNG ( Papua New Guinea) positie 2gr39.700Z 141gr17.270 Oost .

In de tweede helft van februari gaan we langzaam richting Rabaul, PNG om daar in te klaren. Van hieraf is het ongeveer 1000 NM naar Vanimo. We doen dat in etappes en houden jullie hiervan natuurlijk op de hoogte.

Zwemmen doen we HIER even niet, teveel krokodillen, gaan wel vragen of die ook hier bij het resort zitten. Een eindje terug zijn er van een dorpje 4 mensen verschalkt, vreselijk! Het is hier bloedheet en vochtig, dus af en toe een zwempartijtje is 'lekker'. Water is helaas NIET verkoelend, 30 gr.
Overal heb je in deze lagoon ankerplaatsen met minder dan 10 m diepte in de modder/zand. Het barst er van de eilanden en de mensen zijn vriendelijk en willen niets liever dan RUILEN. We hebben zelfs de ouwe motorolie weg kunnen geven, daar vroegen ze om voor de kettingzaag, 7 ltr.

Ook hebben we weer nieuwe foto,s/filmpjes naar Jimmy gestuurd, dus Jimmy...wederom bedankt voor al je werk en inzet.

Op het moment is de regen opgehouden en kunnen we naar de kant, even kijken hoe LOLA eruit ziet. Hoop dat ze er net zo uitziet als in de boekjes die ik 'vroeger' wel eens bekeek, ha. (oeps, daar komt Marianne aan, gauw wegleggen).

Nou mensen, dat was het weer, stuur aub niet teveel mailtjes, want we kunnen het bijna NIET aan.

Groetjes en tot de volgende.

"As long as you'er green, you're growing, as soon as you are ripe, you start to rot."

 

 
Main Menu