Home Nieuws Wereldreis 2016 Nieuwsflits December Nieuwsflits 11 December Liapari

Nieuwsflits 11 December Liapari

Solomons eilanden, positie <klik hier>

Hallo mensen, hier volgt weer 'even' een verslag van de stand van zaken vanaf Betty Boop.

Na 2 weken Gizo liggen we nu sinds een week in Liapari, onze voorlopige eindbestemming tot maart.

Maar eerst onze bevindingen over Gizo en alles wat we daar hebben gedaan. Gizo is een echt 'frontier' stadje, vuil, veel mensen, chinese shops, markten, waar ze van fruit/groenten tot vis verkochten, verlopen gebouwen, maar....toch heeft het wel wat!

We lagen voor een 'clubhuis' genaamd PT 109, vernoemd naar de boot waarop John F Kennedy zat voordat deze door de Jappen werd lekgeschoten en hij aanspoelde op deze plaats. Deze ankerplaats werd in de pilot genoemd als zijnde veilig. Wij hebben er dan ook niks vervelends meegemaakt gelukkig.

Mensen waren zeer vriendelijk en geinteresseerd, en Marianne is zelfs door de eigenaar van PT109 GEKNIPT, ja, echt waar. Voor HEM de EERSTE keer en voor Marianne de laatste keer....Neen, niet omdat het niet goed was, maar omdat ze gewoon niet elke week hoeft te worden geknipt.
Eerst lunchen, dan knippen was zijn voorwaarde, oké, we geven ons gauw over! Heerlijk gegeten, lekker gekletst en daarna ging Marianne voor de 'bijl'. Wel even gevraagd of koppensnellen tot het verleden behoorde, en ja hoor....dat deden ze niet meer!
Toen ik vroeg wat de kosten waren, kregen we als antwoord...we hebben JULLIE uitgenodigd en het was een eer om je vrouw te (ver)knippen.
Prachtig toch!

Gizo heeft ook een 'ziekenhuis', neergezet en volledig betaald door....JAPAN! Nou, de eer was aan mij om dit ziekenhuis noodgedwongen te bezoeken, voor het pootje. X RAY foto gemaakt, kosten 2.40 euro, Consult 12 euro, recept voor Marianne 6 euro, conclusie voor mijn poot...gedeeltelijk afgescheurde pees waarschijnlijk en nog wat shit rond de enkel, kortom, kan blijven lopen en later worden geopereerd, heb brief meegekregen voor de dokter, maar heb daar voorlopig geen fuck aan. Er is NIKS gebroken, dus dat is weer meegenomen.

Vis hoeft Marianne hier niet te vangen, tonijn voor een week eten kost hier 5 euro. Vlees kennen die spleetogen niet, alleen kippen vleugels, nou, die vreten ze zelf maar. Voor iedereen die graag afvalt is een zeilreis aan te bevelen, bij vertrek uit Hollanda woog ik 95 kg en nu 82.5 kg.

Ook worden we (te) regelmatig bezocht door eilanders die ons houtsnijwerk willen verkopen, NEEN kennen ze NIET, ze blijven het proberen en komen steeds terug. We hebben al verschillende dingen gekocht en genoeg is genoeg! Als het niet lukt vragen ze om allerlei dingen en op het laatst om geld voor benzine. Soms is het wel allemaal even TEVEEL!

In Gizo lagen ook een paar zeilers uit NZ en Australié, Daar GEEN contact mee te krijgen, ondanks ons bezoek aan de verschillende boten.
Hier in Liapari komen ze ineens vragen of we om 1700 uur naar de kant gaan om wat te drinken, JA DUS!

En nu dus in Liapari, we liggen aan een mooring die is verbonden met een wrak van tig ton met een staalkabel naar boven, waar een dikke wartel opzit. We liggen er met 3 dikke lijnen aan, waarvan we er één direct met een stalen sluiting aan de wartel hebben bevestigd.
De lagune is compleet beschermd door land en rondom koraal. We hopen dat het allemaal goed genoeg is, Cyclonen zouden hier niet voorkomen, maar.....je weet het nooit! Verzekering heeft ons op het laatste moment medegedeeld dat we voor cyclonen en Tzunamis NIET zijn gedekt.

Eergisteren is er in de omgeving van Honiari ( Solomons) een zware aardbezig geweest, 7.7 op de schaal van Richter, er was een waarschuwing voor Tzunami, maar we hebben er gelukkig niets van gemerkt.

Hier is een kleine werf, die word gerunt door Noel en Rose, we gaan hier dan ook uit het water voor antifoulig en nieuwe anodes in Februari denken we. We beseffen wel dat 3 maanden hier erg lang is, maar het is niet anders, we moeten gewoon rekening houden met de seizoenen.
Je kunt hier NIETS kopen, af en toe komen er kano,s langs met groenten en fruit om ergens tegen te ruilen of een klein bedrag aan geld.

Marianne en ik zijn al dagen bezig om kleine werkzaamheden te doen zoals service aan de winchen, olie en filters van diesel en olie, weer wat bestellingen moeten doen vanuit NZ, electriciteit zoals alle kabels los van de zonnenpanelen en SSB zender, etc etc.
We hebben er hier de tijd voor, we wisselen het af met zwemmen, rond het eiland lopen, lezen etc.
In maart hopen we verder te gaan naar PNG, daar weer in te klaren en in april/mei uit te klaren voor Indonesié/ Maleisié, waar we eind 2017 hopen aan te komen.
In Maleisié willen we voor een paar maanden naar Nederland komen, ik zie er naar uit!

Ook staan er weer nieuwe foto,s op de site, we hebben mooie filmpjes gemaakt, maar die kunnen we nog niet versturen, internet is hier in Liapari bijna onmogelijk.
Het is hier erg rustig, we zijn de enige boot, maar hopen dat er met de feestdagen wat bijkomen, we zullen wel zien, anders feesten we gewoon samen, ook niks mis mee.

Nou, dat was het weer voorlopig, we wensen jullie allemaal prettige feestdagen toe en een goede overgang naar het nieuwe jaar.

Het is beter zich iets te beklagen wat men gedaan heeft, dan zich te beklagen wat men NIET gedaan heeft.

 

 
Main Menu