Home Nieuws Wereldreis 2016 Nieuwsflits November Nieuwsflits 14 Nov Ringgi Cove

Nieuwsflits 14 Nov Ringgi Cove

Kolombangara eiland, New Georia, Oost, Solomons islands. Position: <klik hier voor de lokatie>

Hier zijn we weer met een nieuwe update van onze reis, nu vanaf een zeer beschutte Ringgi Cove met veeeeeeele kinderen in kano's.

 

Ons 3 weken durende verblijf in Munda heeft ons goed gedaan, vele mensen leren kennen, veel gezwommen, uitgerust, etc.
Maar, weer tijd om verder te gaan. Toen het met mijn pootje ietsje beter ging, zijn we met de plaatselijke bus(je) naar het een half uurtje verderop gelegen NORO gegaan om ons verblijf te verlengen. Normaal zouden we dat op op 10 januari doen, maar berichten van andere zeilers, dat het in NORO gemakkelijk zou gaan etc. deden ons besluiten het nu te doen, zeker omdat het zo dichtbij was. Geen probleem, verlengt tot maar liefst 11 juni 2017 en 1400 solomon dollars armer, (170 euro), alles totaal, dus inklaren en verlengen maar liefst bijna 400 euro.
Officials verdienen 1.30 euro p.u.!
In Mundo regende het elke dag zo hard, dat binnen 4 minuten een wasmand van 40 ltr. overliep, en dat 2 tot 3 x per dag.

Hier wat statistieken van de weersomstandigheden in de Solomons;

Regen 3000 mm per jaar, lucht vochtigheid tussen 75 en 100%, watertemp. tussen 29 en 31 graden, (dus geen verkoeling), bijna elke dag onweer en zware bewolking. Dagtemp. hele jaar rond 30 graden. Tis maar dat je het weet!
Ja ja, hoort er allemaal bij, in ieder geval hoeven we de watermaker niet te gebruiken, 'elk nadeel heeft z,n voordeel' zou wijlen Johan Cruijff zeggen.

Na wederom heelhuids zigzaggend door het koraal te zijn gekomen, geankerd tussen een paar mooie eilanden, en wat denk je....geen regen van betekenis meer, minder bewolking en dus meer zon, dus...more happy faces! Hoewel meestal het plezier van me is af te lezen natuurlijk.
"valt best wel tegen' zegt Marianne, hmmm.
Ons plan was om door de Vonavona lagoon te gaan naar Gizo, maar...in het woordje WAS is al te zien dat dat planNIET is doorgegaan.
Toen we het 'kanaal' indraaide en een 50 meter verder gingen, ( ik stond op de preekstoel uitkijk te houden) gaf ik een scherpe gil naar mijn ondergeschikte, 'stop....achteruit...NU! De bodem liep ineens op van 16 meter naar Vééééél TE weinig, grote koraalkop recht voor me, met z,n rotgezicht bijna boven water, grrrr. Gvd, van die kaarten klopt helemaal niks, dus weer even zoeken maar weer hetzelfde, NIET doen dus!

Plan B....Niet langer proberen, veel te link, slecht voor m,n hart, slecht voor MIJN humeur, dus....terug de rivier op en nu de foto,s maken die op de heenweg niet gingen omdat de batterij leeg was. En dat is gelukt, behalve dat het een mooie rivier is en vrij goed betond, staan er mooie rieten huisjes met vriendelijk zwaaiende mensen en vooral kinderen.

Apperpo, hier enig uitleg over dé Solomons bevolking

Een over het algemeen heel vriendelijk volk met een slechte reputatie helaas, voornamelijk uit het verleden. Véél ruzie en gevechten onder elkaar, geweld tegen zeilers op bepaalde eilanden etc. Als je erover leest denk je misschien, wat moet ik daar. Als je de verhalen van ( voornamelijk Amerikanen) leest op Noonsite, denk je...mooi niet. Als je de verhalen van zeilers onderweg hoort zijn deze gemixt.
Als je zoals ons denkt, eerst zien, dan geloven, valt het niet alleen mee, maar is volgens ons meer dan de helft gelogen of overdreven.
En die andere helft.....zijn ook geen slechte mensen, in ieder geval niet slechter dan bij ons.

Zeilers kom je HIER overigens NIET tegen, is toch van de gebaande paden zullen we maar zeggen, misschien straks in Liapari, waar we langere tijd zullen verblijven i.v.m. werkzaamheden en uit het water etc.

Om ons te beschermen tegen de malaria mug en vliegen in allerlei formaten, heeft Marianne een muskietennet OM de hele cockpit gemaakt, zodat we daar in ieder geval MINDER last van hebben, want.....DIE zitten er niet te weinig! Omdat we vaak vlakbij mangroves ankeren, zijn we voor deze insecten een welkome gast.
Malaria is hier ziekte nummer 1, in de ziekenhuizen helpen ze alleen nog de allerergste gevallen, nou ja, ziekenhuizen!

Omdat het water meestal goed helder is, heeft Marianne het onderwater schip weer vakkundig schoongemaakt, IK mag van de dokter niet onderwater heb ik haar wijsgemaakt, slecht voor de genezing van mijn poot. Ik kreeg niet de indruk dat ze me geloofde, ha.

Gisteren kwam er s,morgens om 0600 uur een visser langs die ons lobster aanbood, grote lobsters, 2 stuks voor 4.80 euro.
Heerlijk, en vooral met een wijntje!

Nu liggen we dus in Ringgi cove, vanmorgen naar een groente\fruitmarkt geweest, kennis gemaakt met andere super vriendelijke mensen, met de dingy de rivier op etc.
Ook hier wordt er houtsnijwerk aangeboden door de plaatselijke bevolking, wij hebben dolfijnen gekocht, prachtige exemplaren!
Het houtsnijwerk uit de Solomons is wereldwijd bekend. We hebben al vele voorbeelden gezien, maar erg duur en groot.

Kinderen, ja, die zijn er genoeg, in kano,s komen ze onze boot bezoeken, vaak zingend en altijd vrolijk. Gisteren heeft Marianne van verschillende kinderen bloemen gekregen als welkom, prachtig! Ook van hun weer mooie foto,s gemaakt.
Vandaag verschillende kinderen naast de boot met groente zoals tomaten, zoete aardappelen, komkommers etc.
In ruil voor...schriften, potloden, gum en puntenslijpers etc. Prachtige jonge mensen, vaak heel knap, met schitterende ogen die vrolijkheid uitstralen. Soms alleen in de kano en niet ouder dan 5 jaar, soms heel verlegen, dan moeten we ze echt naar onze boot wuiven. lollie,s en ballonnen, ze zijn er gek op, we zijn erg geliefd hier, hoe zou dat toch komen?

Nou mensen, we blijven hier nog een paar dagen, hier kan ik weer oefenen met m,n pootje aan de kant, het is erg beschut en mooi.
Volgende week naar Gizo, hier vlakbij, (17 mijl).

Geniet, vooral van de winter, ( je gaat hier kapot) en blijf gezond.

" The secret to live well and longer is; Eat half, walk double, Laugh triple and love without measure" .

Tibetan Proverb.

 

 
Main Menu