Home Nieuws Wereldreis 2014 Nieuwsflits Juni Nieuwsflits 23 juni 3 Jaar onderweg

Nieuwsflits 23 juni 3 Jaar onderweg

Rio Dulce, Guatemala, Zondag 22 juni 2014

Ja, we zijn inderdaad ruim 3 jaar onderweg.
Omdat we het leuk vinden om hiervan een verslag te maken en eveneens een copy naar onze oude vereniging 'De Kogge' in Tholen te sturen volgt hier een samenvatting.

Klik op <Belize> of <Guatamala> voor de laatste foto's

 

April 2011 zijn we vertrokken met onze Betty Boop om aan een reis te beginnen, die ons intussen al door 37 landen heeft gevoerd.
Een reis met hoogte én dieptepunten, ontmoeten van vele nieuwe zeilers,cultuur en identiteit van plaatselijke bevolking, schitterende ankerplaatsen, nieuwe vrienden, repareren en leren, maar ook teleurstellingen, verdriet en onzekerheid, het hoort er kennelijk allemaal bij.
Wat ons het meeste is bijgebleven is de bereidwilligheid van andere zeilers om te helpen, en hulp hebben we nodig gehad EN gekregen, bedankt!
Telkens weer de twijfel wat te doen, waar te gaan, wanneer te vertrekken en dan toch aan te komen op plaatsen waarvan we nooit hadden gedacht deze ooit aan te doen. De blikseninslag, maar vooral de vervelende nasleep heeft ons ipv richting Colombia/Panama de andere kant heen gebracht, de westelijke Caraiben, Dominicaanse Republiek, Haiti, Jamaica, Cuba, Honduras, Belize en Guatemala. Zeker omdat het advies van zeilers was om toch nog een jaar hier te blijven om alles uit te proberen, dat was geen slecht advies, alles viel uit, was verkeerd geinstalleerd etc. Dankzij hulp van Gerard van de Sylfer is e.e.a. weer aan de praat gekregen. Nog is alles niet goed, maar dat komt wel weer. Ook de de expertise van Ton van de Argo heeft ons een hoop ellende bespaard, nieuwe filtersysteem van de generator die nog steeds goed loopt, extra diesel opvoerpompen, 2 extra voorfilters voor Motor en generator etc. een geweldige verbetering. Evenals de in Suriname nieuw geinstalleerde zonnepanelen, 4x 85 watt, generator werkt nu nog maar 1 keer in de week ipv elke dag een paar uur, bedankt David.

Natuurlijk hebben we ook prachtige snorkelplaatsen bezocht, vooral Bonaire was schitterend. Marianne heeft hier haar duikbrevet gehaald. Het genoegen gehad vele eiland bewoners te ontmoeten, mee te drinken en lachen en iets van hun cultuur te mogen opsnuiven. Nooit geen noemenswaardige trubbels gehad met wie dan ook. Soms waren bootboys wat opdringerig, maar alles was met een lach of een resoluut neen op te lossen.
Ook met de autoriteiten ging het altijd goed, vriendelijk blijven en fatsoenlijk gekleed gaan was voldoende, maar ja, dat is voor ons niks meer dan normaal, deze mensen willen met respect worden behandeld, maar wie wil dat niet!
Op Bonaire hebben we verschillende Nederlandse zeilers ontmoet met wie we heel veel plezier hebben gehad, daar verlangen we soms nog wel naar terug, zeker wat de gezelligheid betreft.
In sommige landen zijn we langer gebleven dan de verwachting was, zoals in Brazilie, 5 mnd, Suriname 5.5 mnd en Bonaire 3 maanden.
Suriname heeft ons hart ook gestolen in verschillende opzichten, in ieder geval Domburg, waar we elke avond zaten te pimpelen met Huib, Jelle en Netty, de Nederlandse vissers Murk en Gerben en de jonge Gerben. Huib heeft intussen een echte marina gecreeerd in Domburg met alles erop en eraan.
Huib een no nonsens kerel met het hart op de juiste plaats waar we veel mee hebben gelachen en gebruik hebben mogen maken van zijn steiger voor het huis toen we naar Nederland gingen, bedankt Huib, het was een mooie tijd.

De westelijk Caraiben worden veel minder bezocht dan de Oostelijke, het is wat moeilijker om weer terug te komen vanwege de tegenwind.
Maar het heeft een charme, is dus rustig, niet te duur, ja zelfs zoals hier erg goedkoop. Eveneens prachtige ankerplaatsen, vriendelijke mensen etc.
Zeker geen spijt dat we dit gedeelte hebben gedaan, maar zeer blij dat we de Rio Dulce hebben gedaan. Ook toestemming gekregen van de verzekering om hier het hurrican seizoen door te brengen. Het is hier prachtig met vele marina's en plaatsen waar je uit het water kunt, reparaties uitvoeren of zelf doen, geen probleem hier als je even de weg weet. Er is zelfs een watersport winkel van West Marine  bij RAM marine, waar wij er ook uit gaan in September. We hebben een permit/verblijfsvergunning voor 1 jaar, en kunnen dat eenvoudig verlengen met nog een jaar.

Toekomstplannen.....we weten het echt niet, er komt volgens de geleerde een EL NINO jaar aan 2014/15 wat extra zwaar zou kunnen worden in de Pacific.
Dan gaan we dat zeker NIET doen en blijven we misschien in deze omgeving, maar...we weten het nog niet. Ook langzaam teruggaan richting Bonaire behoort tot de mogelijkheden, alles KAN maar NIETS MOET!
We willen hier als we klaar zijn met allerlei karwijtjes het binnenland in trekken met de bus en daar eens kijken wat er allemaal te doen is.

Hier volgen de landen die we op onze reis hebben aangedaan;
Engeland,Frankrijk,Spanje,

 

Portugal,Madeira,Can.eilanden,Kaap Verde,Brazilie,Frans Guyana,Suriname,Tobago,Granada,Carriacou,Union Island,Petit Vincent,Petit Martinique,Mayreau,Tobago Cays,Charlestown bay,Bequia,St-Vincent,St-Lucia,Martinique,Roseau,Guadeloupe,Antigua,St-Eustatius,St-Maarten,Bonaire,Curacao,Dominicaansse Republiek,Jamaica,Cuba,Honduras,Belize,Guatemala.

We willen iedereen ook bedanken voor de vele reacties en steun en voor het lezen van onze verslagen.
We wensen iedereen het allerbeste toe en een goede gezondheid.

Gezegde van Mark Twain;

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you did not do, than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from safe harbor, catch the trade winds in your sails, explore, dream, discover.
 
Main Menu